Latino King

Bibi Dumon Tak/Castel

Lijsters, 2010

 

Samenvatting:

Castel is 18 jaar en woont nog in een flat bij zijn moeder in Rotterdam. Hij verdient veel geld met het dealen van drugs. Castel wil steeds meer winst maken. Iemand vraagt aan Castel of hij ooit naar het buitenland wil reizen om daar cocaïne vandaan te halen. Hij wou dat wel, en vloog een tijd later naar Venezuela. Toen hij daar was aangekomen stonden mensen hem op te wachten. Hij kreeg een tas en vloog terug naar Nederland. Castel vond dit alles zo eng dat hij besloot het nooit weer te doen. Ook zijn moeder was er nog eens achtergekomen. Castel zocht een baantje bij een auto garage. Hier ontmoette hij Faatje. Faatje smokkelde al jaren drugs, en die haalde Castel over om weer drugs te gaan smokkelen. Castel moest naar de Dominicaanse Republiek. Hij werd op het vliegveld opgepakt. Castel werd veroordeeld voor 9 jaar gevangenisstraf. Castel kwam in één van de slechtste gevangenissen van de Dominicaanse Republiek terecht: La Victoria. Doordat Castel zijn mannetje staat, hielpen de andere gevangenen hem. Telkens betaald zijn moeder een advocaat voor hem, die hen dan vervolgens oplicht. Castel’s moeder komt regelmatig langs in de gevangenis, ze is geliefd bij alle medegevangenen van Castel. Als Castel’s moeder weer een advocaat in huurt, De kleine man, maken ze een plan om te ontsnappen. Eerst moet Castel doen alsof hij psychisch is geworden. Hij moet de hele dag een roze deken bij hem houden. Hij word overgeplaatst naar een iets betere gevangenis. Het plan met de roze deken heeft niet geholpen. Daarom bedenken hij en de Kleine man een nieuw plan. Castel moet voor een liesbreuk naar het ziekenhuis, hier kan hij ontsnappen. Samen met de Kleine man gaat Castel op weg, eerst moet hij nog een tijdje door het land zwerven, en grenzen overgaan, maar na een tijdje gaat hij samen met de Kleine man op een boot naar Jamaica. Hier is hij veilig. Vanuit Jamaica gaat hij terug naar Nederland via de Engelse ambassade.

 

Bron: Boek van school (opdr. Nederlands)

 

Hoofdpersonen: Castel, Moeder van Castel, Faatje, Cola & De kleine man.

Bijfiguren: Mensen die ook in de gevangenis zitten en de bewakers.

Wat gebeurd er?: Castel word opgepakt wegens drugssmokkel. Hij komt in de gevangenis terecht voor een straf van 9 jaar. De hoofdpersoon in het verhaal maakt het leven uit één van de gevaarlijkste gevangenissen van de Dominicaanse Republiek mee.

Waar speelt het verhaal  zich af: Het meeste in het buitenland. Dominicaanse Republiek.

Zitten er terugblikken, terwijzingen, vooruitwijzingen in het verhaal?: Ja zoals dat de kleine man het nummer geeft als hij vrij komt en de moeder hem wil bellen maar het nummer doet het niet. Dan bedenkt Castel zich dat het nummer ook al weer andersom was opgeschreven, zodat niemand het zou weten. Dus een terugblik.

Hoe is de volgorde (chronologisch of juist niet): Het verhaal is chronologisch.

Wat voor soort verhaal is het?: Het is een misdaadliteratuur. De hoofdpersoon in het verhaal maakt het leven uit één van de gevaarlijkste gevangenissen van de Dominicaanse Republiek mee. De schrijver brengt spanning in zijn werk doordat er telkens wat gebeurd. Geen één bladzijde is saai. Op elke bladzijde gebeurd er wel wat waardoor je telkens verder wilt lezen.

Welke ontwikkeling maakt de hoofdpersonen mee?: Aan het eind van het boek is Castel veilig terug in Nederland, via de Engelse ambassade. Castel is nog steeds op het rechte pad, maar de verleiding naar het grote geld is er nog steeds.

Hoe brengt de schrijver spanning in zijn werk?: Doordat er steeds verschillende heftige dingen gebeuren die moeilijk te vatten zijn, maar wel de realiteit zijn.

Welke vertelsituatie kom je tegen? (ikvertelsituatie, personale, alwetende?): De ik-vertelsituatie.

Wat voor einde zit er aan het boek?: Aan het eind van het boek is Castel veilig terug in Nederland, via de Engelse ambassade. Castel is nog steeds op het rechte pad, maar de hunkering naar het grote geld is er nog steeds.

 

Leeservaring: Het was een hartstikke leuk boek, het kwam geloofwaardig over en er zat een mooie opbouw in, een echte aanrader om te leven.

 

Bibi Dumon Tak (Auteur)

Bibi Dumon Tak is een Nederlandse schrijfster, die voornamelijk non-fictie voor kinderen schrijft. Ze heeft met haar boeken enkele grote prijzen gewonnen.

Na de middelbare school studeerde Dumon Tak Nederlandse taal- en letterkunde aan de universiteit van Utrecht. In 2001 verscheen haar eerste boek: Het koeienboek. In 2007 verscheen haar eerste niet-kinderboek. Het boek Rotjongens gaat over het leven in de jeugdgevangenis. ‘Ik schrijf non-fictie, omdat ik de werkelijkheid nodig heb om mijn verhalen te kunnen schrijven’ – Bibi Dumon Tak.

 

  • Vertel iets over tijd en opbouw in het verhaal:

Castel lijdt een normaal leven, maar hij dealt drugs. Hij verdiend bakken met geld en heeft tevreden klanten. Zijn moeder vermoet wel iets, maar gaat er niet van uit dat zijn zoon dealt. Als Castel dan ook op een dag zogenaamd op vakantie gaat met iemand, lijkt alles nog normaal. Maar nee, Castel gaat naar het Dominicaanse Republiek voor een grote dealers klus, waar hij nog meer mee zal verdienen. Als dit dan ook verkeerd gaat, kan Castel nog maar aan 1 ding denken: Zijn moeder. Voor hij het wist mocht hij eindelijk zijn moeder bellen met het nieuws. Zijn moeder bleef rustig en probeerde alles te doen om zijn zoon naar Nederland te halen. Als er blijkt dat hun advocaat met hun geld ervandoor is, weet de moeder van Castel geen raad meer. Enkele maanden later komt de moeder van Castel op bezoek. Castel heeft al vrienden en die laat hij voor stellen aan zijn moeder. Iedereen mag haar, ze gaf om hun alsof het hun eigen moeder was. Castel houdt het daar niet meer uit en wil weg. Door verschillende manieren mislukt de poging tot ontsnapping niet. Hij moet 'zogenaamd' naar het ziekenhuis omdat hij een liesbreuk heeft. Hij ontsnapt samen met de Kleine man naar Jamaica en vliegen dan naar Nederland.

Maak jouw eigen website met JouwWeb